A hazai gasztronómia különleges írott emléke. Az első ma ismert magyarországi nyomtatott szakácskönyvet Tótfalusi Kis Miklós adta ki Kolozsvárott 1695-ben és 1698-ban. E műnek számos újabb kiadása jelent meg a XVIII. században. Ennek ellenére korai hazai szakácskönyvek a legnagyobb ritkaságnak számítanak, alig néhány példány maradt fent belőlük. Már a kortársak számára is nehézkes lehetett beszerzésük, ezért gyakran kéziratos formában terjedt szövegük. Ez egyúttal lehetőséget adott arra, hogy tulajdonosa egyéni érdeklődése, ízlése szerint állítsa össze receptkönyvét. A csekély számú kiadás mellett ritkaságuk abból is adódott, hogy napi használatban voltak, ráadásul általában nem a könyvtárak védett polcain őrizték őket. Példányunk nem a Tótfalusi-féle kiadást követi, hanem egyedi összeállításnak tűnik. Legalább három kéz írásával készült, jellege alapján a XVIII. század második felében. Az első nagyobb egység tartalma az étkezés teljes körét felöleli a húsételektől kezdve a leveseken át a süteményekig. A további két tulajdonos -- talán örökös -- ezt egészítette ki különféle ételek receptjeivel. 216 beírt oldal, a 7-8. oldal hiányzik, a 165-166. oldal alsó harmadát levágták.
A mű címe
XVIII. századi, magyar nyelvű kéziratos szakácskönyv