Első kiadás. Az első olasz nyelvű, kizárólag borászattal és szőlőtermesztéssel foglalkozó szakmunka. A bevezető, általános fogalmakat tisztázó szakasz után részletesen leírja az egyes tájak jellemző borait, azok tulajdonságait, a szőlő gondozásával kapcsolatos fogalmakat, eszközöket, eljárásokat, a borok felosztását fajtájuk, típusuk szerint, majd ismerteti a borok kezelésének eljárásait, a szőlő betegségeit, végül a francia borok részletes felsorolása és tartalomjegyzék zárja a művet. A címben írtaknak megfelelően rendre hivatkozik korábbi forrásaira (elsősorban Pliniusra és Columellára), a forrásokból összegyűjtött tudásanyagot pedig kora igényeihez alkalmazva tárja az olvasó elé. A mű eredetileg franciául jelent meg 1545-ben Párizsban. Az olasz fordítás L. Pietro munkája. XIX. századi pergamenkötésben, festett előzéklapokkal. Tiszta, szép példány. First Italian edition of this important text on wine, grapes and their histories. After a general introductory text we find the description of wines typical of each area, their characteristics, tools and methods of winemaking. At the end of this work we find a list of French wines. "This is the earliest work to be printed in Italian dealing entirely with viticulture and wine-making". XIXth century vellum. Frontispiece restored with slight loss of text.
(Estienne, Charles) Stefano, Carlo
1545 Venetia, Vicenzo Vaugris 52+(3) levél A címlapon, valamint az utolsó levél verso-ján nyodászjelvénnyel. Vicaire 344; Simon. "Bacchia" 234; Simon. "Bibl. Gastron." 604; Schoene 176.; Westbury 88 A.
77. árverés / 172.
Kikiáltási ár: 350 000 Ft
Leütési ár: 700 000 Ft
A mű címe
Vineto di --- nel quale brevemente si narrano i nomi Latini antichi, & volgari delle viti, e delle uve: con tutto quello che appartiene alla cultura delle vigne, alla vendemia e all'uve. Raccolto ogni cosa da gli antichi scrittori, e accomodat' a questo nostro uso di hoggi di.