A mű címe
Szakats Mestersegnek Könyvetskeje, Mellyben Külömb-kölömb féle válogatott tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta, és szapora Etkeknek megkészétése, Sütése, és Főzése, -- mintegy Eles-kamarában, rövidesen leirattatik, és kinek-kinek hasznára le-ábrázoltatik. Melly most meg-bővittetvén. I. Több szükséges, és hasznos Etkek nemeinek készitésével. II. Liktariomok 's egyéb holmik tsinálásáról egy jeles Tractával: A' Gazdaszszonyoknak nagy könnyebbségekre e' kis formában ki botsáttatott.
Az első magyar nyelvű szakácskönyv először 1695-ben látott napvilágot, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. A mű a XVIII. század végéig egyeduralkodó maradt a magyar gasztronómia történetében. Számos kiadást ért meg: Kolozsvárott hatot (1695, 1698, 1745, 1755, 1771, 1793), Kassán hármat (1763, 1771, 1774), Nagyszombatban pedig (1714, 1731, 1742, 1763, 1785). Ez tehát az ötödik megjelenése. Némi címváltoztatással még a XIX. század elején is megjelent Landerer Mihály kiadásában, de ezt az évszázadot már Czifray István 1816-ban kiadott szakácskönyve uralta. A bájos kis könyvecske minden kiadása a legnagyobb könyvritkaságok közé tartozik.